Cluj, 02 aprilie 2015  – Mai mult de 240 de vieti vor fi salvate cu ajutorul celor 81 pungi de sange donate de studentii clujeni in cadrul primei sesiuni mobile de recoltare de sange din acest an, organizate la Cluj, de catre Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania, in cadrul programului „O sansa pentru viata”. Sangele donat va fi testat si transformat in preparate sanguine ce vor ajunge la bolnavii din spitalele intregului judet.

Cele trei sesiuni de recoltare de sange derulate la Cluj sub numele „Donam impreuna, UBB da startul!” s-au realizat cu sprijinul Universitatii Babes-Bolyai. Scopul acestor sesiuni de donare mobila a fost de a atrage tinerii in procesul donarii de sange si de a informa publicul larg despre importanta donarii benevole. Colectarea de sange de la donatorii benevoli, neremunerati, reprezinta piatra de temelie a oricarui sistem transfuzional care isi propune sa asigure in conditii de siguranta cantitatea de sange si de preparate sanguine necesara spitalelor.

Persoanele care nu au ajuns sa doneze sange in cadrul Caravanei „O sansa pentru viata” o pot face in continuare la Centrul de Transfuzii din Cluj. Acestea trebuie sa fie sanatoase si sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa aiba varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani
  • greutate 50 – 100kg femeile si 60 – 100kg barbatii
  • trebuie sa nu fi suferit in ultimele luni interventii stomatologice sau chirurgicale
  • sa nu aiba/nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii,
  • femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala.

Inainte de donare, se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fara multe proteine si grasimi). Nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora.

In urma donarii, sangele donatorului este improspatat, imunitatea organismului creste, iar riscurile de paralizie si de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

Mai multe informatii despre donarea de sange sunt disponibile pe pagina www.pentruviata.com

Ofera o sansa pentru viata! Doneaza sange!