• Adriana Marinescu, din comuna Celaru, judetul Dolj, lanseaza o afacere cu conserve din fructe si legume
  • 134 de femei din judetele Dolj, Olt si Mehedinti s-au calificat in meseria de lucrator in fabricarea conservelor din legume si fructe, in cadrul proiectului „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud Vest Oltenia”
  • 392 de femei din regiunea SV Oltenia pot sa urmeze cursuri de calificare in productia conservelor din legume si fructe, de IT si antreprenoriat

Craiova, 26 mai 2015 – Adriana Marinescu, din comuna Celaru, judetul Dolj, este una dintre cele 134 de femei care s-au calificat, pana in prezent, in meseria de lucrator in fabricarea conservelor din fructe si legume in cadrul proiectului „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud Vest Oltenia”, implementat de Asociatia React. Ca multe alte femei din mediul rural, Adriana nu a avut niciodata un loc de munca, indeletnicirea ei de baza fiind ingrijirea gospodariei si cresterea copiilor.

„Acum copiii mei au crescut si imi doream foarte mult sa imi gasesc o noua ocupatie care sa imi aduca niste bani in plus. Cum experienta nu am, sansele de a-mi gasi un loc de munca erau destul de mici. De cand m-am inscris la cursurile «Anotimpuri la borcan» ma simt mai pregatita pentru cerintele actuale. Dar si mai important, ma simt pregatita sa imi deschid o afacere in domeniul conservelor”, a declarat Adriana.

Experienta in pregatirea conservelor din fructe si legume nu-i lipseste, aceasta fiind, dupa cum declara Adriana, „mostenire de familie”, care, din pacate, incepe sa se piarda. „Fata mea a fost interesata mai mult de scoala, mai putin de treburile gospodaresti. Acum este studenta la ASE, la Marketing, si ma bazez pe faptul ca o sa ma ajute cu promovarea afacerii”, a incheiat aceasta.

Si materia prima, pentru inceput, o are asigurata. Alaturi de sotul ei, Adriana ingrijeste gradina, solarii de 2.100 mp si livada de pruni, peri, meri, gutui si smochini. Si mai au o resursa importanta: socul. „Din soc nu se face numai socata. Din flori se poate face si sirop pentru iarna, iar din fructe eu prepar o dulceata minunata, care cred ca s-ar vinde foarte bine. Nu am vazut pana acum asa ceva pe piata.”

La cursuri, Adriana si-a completat cunostintele in domeniul conservarii fructelor si legumelor, a invatat sa lucreze pe computer, sa realizeze un plan de afaceri şi un buget, dar si sa respecte regulile de igiena si securitatea muncii.

Prin „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud Vest Oltenia”, Asociatia React mai ofera un sprijin important cursantelor care isi doresc sa porneasca o afacere. Astfel, in comunitatile lor vor fi infiintate bucatarii comunitare complet dotate, cu echipament modern, care le vor fi puse la dispozitie pentru a asigura mediul sigur si igienic de preparare a conservelor.

Inscrierile in proiect continua pana la epuizarea tuturor celor 392 de locuri disponibile.  Femeile fara un loc de munca, absolvente a minimum opt clase si cu domiciliul in mediul rural din judetele Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti si Gorj, interesate sa se inscrie, se pot adresa lui Leonard Sonei (0732 222 305).

„Ocupare si antreprenoriat rural in regiunea Sud Vest Oltenia” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiune, fiind implementat si comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud Vest Oltenia”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni!