Bucuresti – Cu ocazia Zilei Internationale a Donatorului de Sange, Asociatia REACT si Vodafone Romania le multumesc celor care au donat sange in 2008, contribuind, prin altruismul lor, la salvarea de vieti.

Ziua de 14 iunie este sarbatoarea celor care, prin altruismul lor, au contribuit la salvarea de vieti,  data la care comunitatea internationala sarbatoreste ziua donarii voluntare de sange. Aceasta data a fost aleasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a recompensa activitatea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicina in 1930 pentru descoperirea grupelor de sange AB-0. Nascut acum 140 de ani,pe 14 iunie, datorita lui transfuziile de sange au devenit astazi procese de rutina medicala. Alaturi de bacteriologul roman Constantin Levaditi a descoperit in laborator microorganismul resposabil pentru boala numita poliomielita punand astfel bazele realizarii vaccinului antipolio.

In acest an Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis ca tema Zilei Internationale a Donatorului de Sange sa fie dedicata fidelizarii donatorilor (n.r. „Giving blood regularly”). O persoana poate dona sange, in conditii de deplina siguranta, o data la 72 de zile.

Nevoia de sange pentru transfuzii in spitale creste de la an la an, odata cu nivelul de complexitate al procedurilor medicale si chirurgicale moderne.

 In Romania, sub 2% din populatie doneaza sange, in timp ce la nivelul Uniunii Europene, acest procent  este de aproximativ 5%. Desi numarul unitatilor de sange donate a crescut usor in 2007 fata de 2006, doar 66% din totalul cererilor lansate de spitalele din Romania anul trecut au putut fi acoperite. In Romania, cea mai mare nevoie de transfuzii de sange se inregistreaza la Spitalul Fundeni si Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, lista fiind completata de Spitalele Universitare din Cluj-Napoca, Iasi,  Craiova, Targu-Mures,Timisoara si Constanta.

Atragerea si fidelizarea donatorilor de sange din randul sunt obiectivele programului national de donare de sange „O sansa pentru viata”, lansat la inceputul lunii mai de Asociatia REACT si Vodafone Romania.  Programul se desfasoara in mai multe etape pe parcursul acestui an, in 13 centre universitare din tara: Bucuresti, Arad, Bacau, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Petrosani, Timisoara, Targu Jiu, Targu-Mures, Resita, si Sibiu. Prima sesiune de recoltare sangvina s-a desfasurat in perioada 12 – 16 mai 2008, in toate centrele participante in program si a adus 3015 donatori si 1356 de litri de sange Institutului National de Hematologie.

Descarca document word Multumiri din partea Asociatiei React cu ocazia Zilei Internationale a Donatorilor de Sange pentru toti cei care au donat