Centrul de transfuzie sanguina Craiova a fost modernizat in cadrul etapei 2017-2018 a programului „O sansa pentru viata”, derulat prin parteneriatul Fundatiei Vodafone Romania cu Asociatia React. In proiectul de modernizare a centrului din Craiova a avut loc renovarea spatiilor care acopera traseul donatorului, inclusiv sala de asteptare, sala de recoltare si sala post-donare, precum si renovarea cabinetelor de consultatii. Suprafata totala acoperita de lucrari are peste 800 de mp. De asemenea, proiectul a inclus dotarea cu echipamente medicale specifice. Finantarea acordata de Fundatia Vodafone Romania in acest proiect este de peste 150.000 de lei.

Centrul de la Craiova nu a fost renovat deloc de la inceputul activitatii pana acum. In prezent, acesta deserveste direct 6 spitale din judetul Dolj, de aici fiind trimis sange recoltat si catre alte centre de transfuzie din regiune. Anul trecut, la Craiova au fost inregistrati aproape 10.000 de donatori, numarul pacientilor care au beneficiat de sange si preparate din sange depasind 25.000.

Proiectul de la Craiova face parte din ultima etapa a programului „O sansa pentru viata”, care include, in total, renovarea si modernizarea traseului donatorului din 24 de centre de transfuzie sanguina, dintre cele 42 existente in intreaga tara. Primele 18 centre au trecut prin acest proces in perioada 2014-2016. In urma renovarii si dotarii acestora cu mobilier si echipament medical, numarul donatorilor de sange si al pacientilor care vor beneficia de schimbarile produse la nivel national va ajunge la aproape 1.260.000, in total.

Programul „O sansa pentru viata” a fost demarat in 2008, finantarea totala acordata de Fundatia Vodafone Romania fiind de aproximativ 1,5 milioane de euro. In perioada care a urmat momentului lansarii, acesta a devenit cel mai mare program national de donare de sange din Romania. Programul a inceput cu o serie de actiuni anuale de informare si educare in legatura cu importanta donarii benevole si periodice, continuand cu mai multe campanii mobile de donare de sange in locuri publice, in campusuri universitare si la sediul companiilor. In 2014, programul s-a extins prin adaugarea componentei axate pe renovarea si dotarea centrelor de transfuzie cu echipament medical. Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, cel mai mare din Romania, a fost primul care a beneficiat de acest program.

Ca rezultat al programului „O sansa pentru viata”, centrele de transfuzie sanguina din Romania au inregistrat in 2016 o scadere a mediei de varsta a donatorilor la nivel national, pentru prima data dupa 1989. La ora actuala, 30% din sangele donat la nivel national provine de la donatori tineri.