• In comuna Moroeni, judetul Dambovita, Carmen Casandrescu, 52 de ani, incepe o afacere bazata pe produse traditionale
•  Carmen este absolventa a cursurilor de lucrator in domeniul conservelor de legume si fructe si de antreprenoriat organizate de Asociatia React
In cadrul proiectului „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud-Muntenia” femeile din mediul rural sunt sprijinite sa se angajeze sau sa devina antreprenoare 

Bucuresti, 30 ianuarie 2015 – Carmen Casandrescu, 52 de ani, este una din cele 28 de femei care au absolvit cursurile gratuite organizate de Asociatia React in Moroeni, judetul Dambovita. Specializarea de lucrator in procesarea fructelor si legumelor si cursul de antreprenoriat au determinat-o sa isi doreasca sa infiinteze o afacere cu produse pregatite dupa retete traditionale.

Carmen, de profesie electronist in telecomunicatii, a incetat sa mai beneficieze de sursa sa de venit, o pensie pe caz de boala, incepand cu vara lui 2014. Aflata intr-o situatie dificila din punct de vedere financiar, ea a cautat solutii pentru a contribui la cheltuielile casei, alaturi de sotul ei. Cand a aflat despre cursurile puse la dispozitie de Asociatia React, in comuna Moroeni, Carmen le-a vazut ca pe o oportunitate de a-si creste sansele de angajare sau de a-si incepe o afacere pe cont propriu.

„Imi place sa gatesc si sa prepar borcane cu tot felul de bunatati. De la zacusca pana la dulceturi, fac de toate iar prietenii le consuma cu placere si imi spun sa mai fac. Eu ma bucur sa vad ca produsele mele au cautare iar acum, dupa ce am terminat cursurile, ma gandesc cat de mult vreau sa incep o afacere a mea si sa am un venit sigur, stabil. Cursurile m-au ajutat mult sa invat pasii necesari deschiderii unei afaceri,  retete noi, cum ar fi dulceata de banane sau de ardei iuti, dar si multe lucruri pe care nu le cunosteam despre cum se pregatesc anumite alimente si ce ingrediente ar trebui evitate. Sunt sigura ca as gasi imediat clienti pentru preparatele mele.”

Obiectivul cursurilor de lucrator in domeniul conservelor din fructe si legume si al celor de antreprenoriat, absolvite de Carmen, este de a acorda femeilor din mediul rural oportunitatea de angajare sau de a initia o afacere. Sprijinul oferit absolventelor este acordat si dupa incheierea cursurilor. Prin proiectul „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud-Muntenia”, Asociatia React va oferi cursantelor si spatiul necesar prepararii legale a conservelor din fructe si legume precum si ajutor in promovarea produselor. Astfel, trei centre culinare comunitare de procesare a legumelor si fructelor, avizate igienic si sanitar, vor fi înfiintate in comunele cu cele mai multe absolvente interesate sa devina antreprenoare.

Prin „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud Muntenia”, vor fi organizate cursuri gratuite pentru un total de 392 de femei care locuiesc in mediul rural ȋn judetele Arges, Prahova, Dambovita, Ialomita, Calarasi, Giurgiu si Teleorman. Persoanele de contact pentru inscrierea la cursuri sunt Mariana Dutan (0722 406 778) si Cristina Gheboianu (0732 222 328), cristina.gheboianu@asociatiareact.ro.

“Ocupare si antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunea Sud-Muntenia, implementat si comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud-Muntenia”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste ȋn oameni!