In Asociatia React acordam o importanta deosebita sustenabilitatii si totodata ne asumam responsabilitatea privind proiectele si activitatile pe care le desfasuram. Consideram ca avem o datorie sociala fata de comunitatile in care suntem prezenti si dorim sa fim un exemplu privind implicarea beneficiarilor si consultarea acestora cu privire la actiunile desfasurate, buna guvernare, drepturi egale, diversitate şi antidiscriminare, etica si protectia mediului.

Transparenta este, de asemenea, o partea integranta a muncii noastre, de aceea dorim sa comunicam deschis principiile care ne ghideaza in munca de zi cu zi.

1.    Buna guvernare si implicarea stakeholderilor

In React credem ca principiul bunei guvernari trebuie aplicat in cadrul institutiilor publice si al organizatiilor private. De aceea promovam implicarea cetatenilor in procesul decizional, echitatea, corectitudinea, integritatea si asumarea deplina a raspunderii.

 • Asociatia React este condusa de un Consiliu Director format dintr-un numar impar de membri, care se intrunesc trimestrial pentru analizarea celor mai importante aspecte privind activitatea organizatiei.
 • Directorul Executiv al organizatiei are in subordine un Comitet Consultativ, format din managerii de departament, care se implica activ in luarea deciziilor la nivel strategic.
 • Fiecare dintre managerii nostri este un exemplu de responsabilitate, etica si integritate, fiind totodata un model pentru ceilalti angajati si beneficiari.
 • Structura de management pe orizontala permite tuturor angajatilor, dar si beneficiarilor sa se implice in activitatile Asociatie React, sa ofere feedback si sa ia partea la procesul decizional. Pentru aceasta, am creat sisteme de feedback electronice si „oe hartie” pentru beneficiari si stakeholderi.
 • Anual, realizam analize de nevoi in comunitatile in care suntem prezenti si evaluam satisfactia stakeholderilor si identificam impreuna provocarile cu care se confrunta comunitatea si modalitatile de interventie.
 • In 2011 am elaborat Codul de etica si conduita al Asociatiei React, pentru a veni in sprijinul angajatilor si voluntarilor in procesul de insusire a valorilor organizatiei si pentru a intari reputatia asociatiei de organizatie responsabila, sustenabila si dedicata comunitatilor in care activeaza. Codul de etica si conduita este aplicat in Asociatia React si in toate filialele si intreprinderile sociale ale acesteia.
 • Fiecare proiect pe care il derulam este monitorizat si evaluat permanent prin intermediul sistemelor informatice de monitorizare. De asemenea, ne asumam lectiile invatate in proiectele trecute iar din 2012 implementam un sistem de evaluare a riscurilor in implementarea proiectelor, pe baza caruia sunt stabilite cele mai bune directii de actiune pentru a asigura indeplinirea indicatorilor asumati in cadrul fiecarui proiect.
 • Jucăm un rol activ în elaborarea politicilor publice atat la nivel local cat si central iar in cadrul campaniilor noastre de advocacy preluam problemele nerostite si neglijate ale comunitatilor si incercam sa gasim o solutionare a acestora prin influentarea atitudinii publice.
 • Suntem membri in grupuri de lucru si coalitii conexe cu activitatea noastra, ceea ce ne ajuta in elaborarea de proiecte si activitati care raspund nevoilor concrete ale  comunitatilor in care suntem prezenti. Totodata, cu fiecare proiect pe care il implementam, ne asiguram ca eforturile noastre nu se suprapun cu cele ale stakeholderilor nostri sau ale altor actori sociali.

2.    Economic si Surse de finantare

Intr-o lume in continua schimbare, unde nevoile beneficiarilor nostri sunt din ce in ce mai diversificate si mai accentuate, sursele de finantare pot reprezenta o reala problema. In Asociatia React, credem in diversitatea finantatorilor si in parteneriate de lunga durata, in finantari sustenabile, care sa satisfaca nevoile concrete ale comunitatilor in baza unei gestionari corecte a resurselor.

 • Sursele de finantare diversificate si totodata sustenabile ne permit sa ne mentinem independenta si reputatia si sa raspundem prompt si eficient problemelor cu care se confrunta beneficiarii nostri. Abordam in permanenta noi finantatori si stabilim noi relatii de colaborare.
 • Ne sustin proiectele companii private, agentii guvernamentale, organizatii neguvernamentale si membri ai comunitatii. In procesul de strangere de fonduri, acordam o importanta deosebita cetatenilor, beneficiarii directi ai proiectelor noastre. Acestia sunt ambasadorii React.
 • Fiecare decizie de achizitie din cadrul proiectelor noastre are la baza atat considerente financiare, cat si umane. Contribuim la dezvoltarea economiei locale si sustinem economia sociala si angajarea persoanelor vulnerabile, achizitionand bunuri si servicii de la producatori autohtoni, intreprinderi sociale sau unitati protejate.
 • Suntem orientati catre performanta si utilizam tehnologii avansate in proiectele noastre pentru a economisi resurse de timp, financiare si umane. Aplicam principiul transferabilitatii in cadrul activitatilor, creand proceduri de lucru care ne usureaza munca.

3.        Drepturi egale, diversitate şi antidiscriminare

In Asociatia React suntem ghidati de un set de principii etice si de un angajament pe care ni l-am asumat fata de societate si de beneficiarii nostri. Respectam diversitatea, egalitatea de sanse si drepturi si luptam impotriva discriminarii.

 • Aplicam principiile egalitatii de sanse, egalitatii de gen si al antidiscriminarii, atat la recrutarea si angajarea personalului – principiu respectat prin procedurile de recrutare ale organizatiei si demonstrat de diversitatea echipei organizatiei, cat si la selectia beneficiarilor nostri – selectie realizata pe baza unor criterii clare, prestabilite, care respecta atat normele si rigorile fiecarui finantator, cat si legislatia in vigoare si regulementele interne ale organizatiei.
 • Respectam opiniile si demnitatea personala a angajatilor nostri, dreptul la viata privata si drepturile personale. Nu toleram niciun fel de discriminare sau hartuire.
 • Angajarea, promovarea si evaluarea angajatilor nostri se bazeaza exclusiv pe criterii de performanta, cum ar fi atingerea obiectivelor stabilite si/sau experienta profesionala. Politica de remunerare sustine strategia, interesele, valorile si obiectivele pe termen lung ale organizatiei.
 • Oferim angajatilor nostri siguranta de care au nevoie, incheind cu acestia contracte pe perioada nedeterminata. De asemenea, oferim sprijin tuturor angajatilor care intampina provocari majoare in viata personala, asigurandu-le flexibilitatea programului de lucru si chiar posibilitatea de a lucra de acasa.
 • Departamentul de resurse umane realizeaza, impreuna cu fiecare angajat si voluntar, un plan individual de cariera, ce presupune evaluarea performantelor individuale, identificarea intereselor profesionale ale fiecaruia si totodata obiectivele de formare profesionala.
 • Suntem acreditati ca operator de date cu caracter personal in cadrul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal si protejam datele angajatilor si beneficiarilor nostri.

4.        Protectia mediului

Credem ca sustenabilitate fara protectia mediului nu exista astfel incat acordam o importanta deosebita ecologiei si aplicam regula celor 3R privind protectia mediului: reducere, reutilizare, reciclare.

 • La birou colectăm selectiv deşeurile in recipiente speciale aflate in spatiile comune.
 • Folosim hartie reciclata pentru activitatea curenta iar 90% dintre deseurile de  hartie de birou sunt reciclate in intreprinderile noastre sociale.
 • Materialele noastre de promovare sunt realizate in propriile intreprinderi sociale, din materiale reciclate precum pluta, hartie sau lemn si respecta principiile productiei verzi.

5.        Anticoruptie 

 • Suntem constienti de gravitatea faptelor de coruptie si ne declaram impotriva oricaror manifestari ale acesteia. Interzicem angajatilor nostri orice practici de coruptie sau asociate coruptiei, indiferent de forma acestora.
 • In React implementam proceduri de informare si instruire privitoare la practici de coruptie sau asociate acesteia in scopul evitarii lor.
 • Intrerupem orice legatura/colaborare/activitate, indiferent de natura acesteia in cazul in care se constata existenta unor fapte de coruptie. Totodata, ne disociem de orice fapte de coruptie sau asociate acesteia savarsite de catre un angajat/voluntar sau de catre orice alta persoana care ar utiliza denumirea asociatiei pentru a comite sau pentru a determina savarsirea unei fapte de coruptie.