• 392 de femei din regiunea Sud Muntenia vor fi invata sa produca conserve din legume si fructe, pentru consum public
  • Primele 60 de femei din judetul Dambovita incep cursurile de formare profesionala
  • Trei centre culinare complet echipate si avizate igienico-sanitar vor fi infiintate in comunitatile vizate de proiectul Anotimpuri la borcan Sud Muntenia

Bucuresti, 28 august 2014 – 60 de femei din judetul Dambovita incep cursurile de lucrator in domeniul conservelor de fructe si legume, prin proiectul Anotimpuri la borcan Sud Muntenia. Cursurile reprezinta primul pas din drumul pe care il vor parcurge femeile fara loc de munca spre o viata independenta financiar.

Calificarea persoanelor inscrise in proiect in specializarea de lucrator in productia de conserve din fructe si legume, este esentiala pentru comercializarea pe piata a produselor realizate in mediu rural. Astfel, femeile sunt sprijinite sa devina mici antreprenori, sa aduca un venit in plus familiilor si sa dezvolte activitati conexe agriculturii de subzistenta, fara sa fie nevoite sa se mute la oras.

E binecunoscut faptul ca romancele au talent la prepararea dulceturilor, muraturilor si compoturilor. Dar, in cele mai multe dintre cazuri, de bunatatile realizate de ele se pot bucura doar membrii familiei, conservele neindeplinand conditiile legale pentru a fi introduse pe piata. Conform reglementarilor in vigoare, in lipsa certificarii si in lipsa unui mediu avizat igienico-sanitar, produsele, oricat de gustoase, nu pot fi comercializate.

Anotimpuri la borcan Sud Muntenia vine in intampinarea acestei nevoi, oferind unui numar de 392 de femei din regiune, atat cursuri gratuite de calificare in productia de conserve, cat si mediul potrivit pentru realizarea lor. In acest scop, vor fi infiintate trei centre culinare complet utilate si avizate igienico-sanitar care vor fi puse, in mod gratuit, la dispozitia persoanelor inscrise in proiect si a comunitatii.

Ne-am gandit la acest proiect pentru a sprijini dezvoltarea pe termen lung a comunitatilor. Oferim o alternativa femeilor din mediul rural, in afara agriculturii de subzistenta ori a navetei sat-oras, pentru a aduce un venit in casa. Acum, ele se pot folosi direct de legumele si fructele din comunitate pentru a produce gemuri, compoturi si muraturi, in cele mai sigure conditii pentru ele si pentru consumatorii care le vor cumpara de pe rafturile magazinelor. Astfel, incurajam atat antreprenoriatul la nivel rural cat si mentinerea unui stil de viata sanatos si responsabil.”, declara Anca Stefan, Manager de proiect.

Recrutarile pentru inscrierea in proiect vor avea loc pana la epuizarea celor 392 de locuri destinate femeilor din judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman. Conditiile de inscriere sunt urmatoarele: persoana de sex feminin, cu domiciliul in mediul rural din judetele amintite, absolventa a minimum opt clase, fara venituri din activitati economice.

Numele oficial al proiectului Anotimpuri la borcan Sud Muntenia este „Ocupare si antreprenoriat rural in regiunea Sud Muntenia”.

„Ocupare si antreprenoriat rural in regiunea Sud Muntenia” este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 -2013, Investeste in oameni!

Persoane de contact pentru inscrierea in proiect: Mariana Dutan (0722 406 778) si Cristina Gheboianu (0732 222 328).