Marti, 24 mai 2016, intre orele 9.00 si 13.00, Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania, impreuna cu Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti si Centrul de Transfuzie Sanguina Pitesti, organizeaza o sesiune mobila de donare de sange in Piata Primariei (Strada Victoriei) din Pitesti. Sangele donat marti va fi utilizat in spitalele din judetul Arges pentru salvarea pacientilor supusi unor interventii chirurgicale sau a celor care necesita preparate sanguine.

Sangele este lichidul vital care salveaza viata pacientilor din spitale: de la victime ale incendiilor si persoane supuse interventiilor chirurgicale, pana la bolnavi de cancer. Sangele nu poate fi sintetizat in laborator, dar in schimb nevoia de produse sanguine in spitale este continua.

Pitestenii care indeplinesc conditiile minime pentru a deveni donatori sunt asteptati, marti, sa doneze sange benevol (fara bonuri valorice) in cadrul unitatii mobile „O sansa pentru viata” – un autobuz special compartimentat si dotat pentru a asigura circuitul necesar pe care trebuie sa il parcurga un donator de sange.

Donarea de sange trebuie sa fie un proces sigur atat pentru donator, cat si pentru primitor, de aceea persoana care doneaza trebuie sa fie sanatosa si sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa aiba varsta cuprinsa in intervalul 18 – 60 ani;
  • greutate 50 – 100 kg femeile si 60 – 100 kg barbatii;
  • sa nu fi suferit in ultimele luni interventii stomatologice sau chirurgicale;
  • sa nu aiba/nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii;
  • femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala.

Inainte de donare, se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea si un mic dejun normal (legume, fructe, fara multe proteine si grasimi). Nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora.

In urma donarii, sangele donatorului este improspatat, imunitatea organismului creste, iar riscurile de paralizie si de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

Mai multe informatii despre donarea de sange sunt disponibile pe pagina www.pentruviata.com

Doneaza sange! Ofera o sansa pentru viata!