controlinAsociatia React si Fundatia Vodafone Romania dau startul caravanei Controlin, un program national de monitorizare si management al diabetului. Caravana Controlin va acoperi zeci de localitati din intreaga tara si le va oferi celor care prezinta risc de a dezvolta diabet  posibilitatea de a isi face analize medicale gratuite.

Astfel, peste 5000 de persoane din zeci de comunitati din sate, comune izolate si orase mici din intreaga tara vor beneficia in mod gratuit de masurarea glicemiei, colesterolului, presiunii arteriale si a nivelului hemoglobinei din sange precum si de o electrocardiograma. In plus, pacientii vor primi informatii privind managementul diabetului si riscul dezvoltarii complicatiilor, iar persoanele diagnosticate cu diabet vor fi incluse intr-un program de monitorizare a glicemiei. Acestea vor beneficia gratuit de kitul Controlin si de consultanta din partea echipei pentru un an de zile.

Prin proiectul Controlin, Fundatia Vodafone sprijina bolnavii cu diabet din intreaga tara, cu ajutorul tehnologiei mobile. Caravana Controlin este o noua faza a proiectului prin care ne propunem sa oferim asistenta celor care locuiesc in localitati izolate sau celor care nu au acces direct la servicii medicale de specialitate. Vorbim aici despre oameni care nu si-au mai facut analize de foarte mult timp. Credem ca, prin aceasta initiativa, vom putea contribui la depistarea  diabetului sau a altor posibile probleme cardiovasculare si implicit la imbunatatirea starii de sanatate a mii de oameni din intreaga tara.” a spus Angela Galeta, Director Fundatia Vodafone Romania.

Caravana va dispune de o masina speciala echipata cu aparatura medicala de ultima generatie care faciliteaza screening-ul si diagnosticarea pacientilor. Mai mult, printr-un sistem de telemedicina pus la dispozitie de Fundatia Vodafone Romania, vor putea fi transmise, in timp real, diverse date medicale catre medici specialisti diabetologi si cardiologi din Bucuresti.

Diabetul este o boala care nu doare, dar care, netratata sau descoperita tarziu, poate determina complicatii vitale. Am lansat caravana Controlin pentru ca ne dorim sa oferim acces la un dignostic corect si la analize medicale specifice cat mai multor romani care sunt in pericol de a dezvolta diabet” a declarat Dr. Anca Stefan, presedinte Asociatia React.

Localitatile in care va ajunge caravana Controlin sunt selectate in functie de accesul la servicii medicale de specialitate (distanta fata de cel mai apropiat spital, existenta unui medic de familie in comunitate) si incidenta diabetului la nivel judetean. Inscrierea in program este inca deschisa. Comunitatile din diverse orase si localitati ale tarii pot aplica pentru a fi incluse in circuitul caravanei pe site-ul dedicat: www.controlin.ro

Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, in Romania, in prezent, sunt peste 700.000 de persoane diagnosticate cu diabet si aproximativ un milion de persoane supuse riscului de a dezvolta boala.

controlin