Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania, impreuna cu Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, anunta organizarea unei sesiuni mobile de donare de sange, sambata, 9 mai 2015, in parcul Herastrau (intrarea Charles de Gaulle), intre orele 10.00 – 14.00, in cadrul programului „O sansa pentru viata”. Sangele donat cu aceasta ocazie va fi utilizat in spitalele din Bucuresti pentru salvarea pacientilor supusi unor interventii chirurgicale sau a celor care necesita preparate sanguine.

In Bucuresti, desi zilnic doneaza aproximativ 200 de persoane, cantitatea de sange recoltata acopera doar 70% din cerere. Mai mult, pentru a putea asigura anumite preparate dar si pentru a creste siguranta produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care doneaza din responsabilitate fata de semeni si societate.

Sesiunea de sambata, prin sangele recoltat, ofera o sansa pacientilor din spitale si vine in intampinarea persoanelor ocupate dar interesate sa contribuie la salvarea de vieti omenesti. Astfel, potentialii donatori au acces intr-o zi de week-end la un proces de donare rapid și comod.

Bucurestenii care indeplinesc conditiile minime pentru a deveni donatori sunt asteptati sa doneze sange benevol (fara bonuri valorice) in cadrul unitatii mobile „O sansa pentru viata” – un autobuz special compartimentat si dotat pentru a asigura circuitul necesar pe care trebuie sa il parcurga un donator de sange.

Donarea de sange trebuie sa fie un proces sigur atat pentru donator, cat si pentru primitor, de aceea persoana care doneaza trebuie sa fie sanatosa si sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa aiba varsta cuprinsa in intervalul 18 – 60 ani
  • greutate 50 – 100 kg femeile si 60 – 100 kg barbatii
  • sa nu fi suferit in ultimele luni interventii stomatologice sau chirurgicale
  • sa nu aiba/nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii,
  • femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala.

Inainte de donare, se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fara multe proteine si grasimi). Nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora.

In urma donarii, sangele donatorului este improspatat, imunitatea organismului creste, iar riscurile de paralizie si de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

Mai multe informatii despre donarea de sange sunt disponibile pe pagina www.pentruviata.com

Ofera o sansa pentru viata! Doneaza sange!