• Asociatia React sprijina 280 de femei din Bucuresti si Ilfov, sa devina independente din punct de vedere financiar
  • „Scoala de antreprenoriat pentru femei cu initiative responsabile Bucuresti Ilfov” ofera cursuri gratuite pentru 280 de femei care vor sa se angajeze in domeniul ingrijirilor la domiciliu sau sa isi deschida o afacere
  • Participantele la cursuri trebuie sa locuiasca in Bucuresti sau intr-un oras din Ilfov si sa posede diploma de absolvire a invatamantului minim obligatoriu

Bucuresti, 26 iunie 2014 – In urmatoarele 18 luni, Asociatia React  pregateste pentru piata muncii, 280 de specialiste intr-un domeniu foarte activ in ultimii ani: ingrijirile batranilor la domiciliu.

Statisticile arata ca, in Romania, varstnicii reprezinta 15% din populatie, iar in 2050 se va ajunge la 30%. Mai mult, 750.000 de batrani nu au capacitatea sa isi desfasoare activitatile zilnice necesare supravietuirii. Pe de alta parte, numarul femeilor somere, in 2014, in Romania, este de circa 200.000, conform ANOFM. In regiunea Bucuresti Ilfov, exista aproximativ 13.000 de femei care beneficiaza de somaj si un numar necunoscut de femei casnice sau implicate in activitati nedeclarate.

In acest context, proiectul „Sansa unei vieti mai bune pentru femeile din regiunea Bucuresti Ilfov” aduce „Scoala de antreprenoriat pentru femei cu initiative responsabile Bucuresti Ilfov” (Safir). Prin Safir Bucuresti Ilfov, 280 de femei din regiune vor urma cursuri de ingrijitor la domiciliu, lucru pe computer si antreprenoriat – in cazul celor care doresc o afacere. Cursurile sunt recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si de Ministerul Educatiei Nationale. Mai mult, Safir isi propune pe langa formarea profesionala a femeilor inscrise in proiect, si familiarizarea lor cu drepturile si sansele pe care le au pe piata muncii.

Ulterior participarii la cursuri, va fi creata, online, o retea profesionala, pentru a sustine cursantele in procesul de angajare sau in deschiderea unei afaceri. De asemenea, platforma va intermedia schimbul de bune practici intre absolvente si relatia cu potentiali clienti ai serviciilor de ingrijiri la domiciliu.

Proiectul va interveni si asupra atitudinii oamenilor privind femeile care isi doresc sa creasca profesional. Astfel, pentru a incuraja comunitatea sa le sustina, vor fi organizate sase sesiuni de instruire, locale, pentru promovarea egalitatii de sanse si a incluziunii sociale si economice a femeilor. La sesiuni este asteptata participarea institutiilor mass-media, a potentialilor angajatori si a angajatilor din organizatii neguvernamentale.

„Prin proiectul „Sansa unei vieti mai bune pentru femeile din regiunea Bucuresti Ilfov”, 280 de femei vulnerabile social isi vor creste sansele sa se angajeze sau sa isi deschida propria afacere, iar comunitatea in care traiesc isi va schimba, in bine, atitudinea fata de femeile active profesional. Educatia si sustinerea celor din jur, sunt cele doua secrete care ajuta femeile sa devina membre active al societatii.” (Anca Stefan, Presedinte Asociatia React).

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Investeste in Oameni!