București – Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, şi Asociaţia React pun bazele primei reţele naţionale de promovare a egalităţii de şanse a femeilor pe piaţa muncii din România.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a răspuns invitaţiei de a participa la şedinţa de lucru organizată la sediul Asociaţiei React, pe tema dificultăţilor de integrare pe piaţa muncii a femeilor în situaţii de risc.Asociaţia React derulează proiectele Şcoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile (Safir) şi Anotimpuri la borcan, care vizează formarea şi integrarea socio-profesională a 3.500 de femei din România.

Ministrul delegat pentru Dialog Social implementează, în prezent, o strategie de consolidare a relaţiei cu societatea civilă şi de încurajarea a suportului pe care organizaţiile neguvernamentale îl oferă beneficiarilor aparţinând unor grupuri în situaţii de risc.

Pe parcursul implementării proiectelor mai sus menţionate, Asociaţia React a identificat o serie de nevoi naţionale în ceea ce priveşte egalitatea de şanse a femeilor pe piaţă muncii din România. Ministrul delegat pentru Dialog Social şi reprezentanţii organizaţiei au identificat necesitatea înfiinţării unei reţele pentru promovarea egalităţii de şanse a femeilor pe piaţa muncii din România. Reţeaua va reuni organizaţii nonprofit, instituţii, companii şi specialişti independenţi în domeniu şi va avea trei direcţii majore de acţiune:

  1.  Educaţie – prin încurajarea şi creşterea accesului la informaţii privind egalitatea de şanse a femeilor pentru toate categoriile sociale.
  2. Advocacy – prin care se va urmări adaptarea legislaţiei ce vizează integrarea socială şi economică a femeilor din România, astfel încât să asigure o evoluţie pozitivă în respectarea egalităţii de şanse.
  3. Cercetare – prin care se vor acoperi nevoile de cercetare şi de date statistice pentru domeniul egalităţii de şanse a femeilor pe piaţa muncii din România.

“Egalitatea de şanse a femeilor încă este o provocare a societăţii din România, atât din punct de vedere al integrării lor pe piaţa muncii cât şi în ceea ce priveşte echilibrul viaţa profesională – viaţa personală. Astăzi, am găsit o soluţie pentru a oferi o abordare integrată a problematicii egalităţii de şanse a femeilor. Reţeaua Naţională pentru Promovarea Egalităţii de Şanse a Femeilor pe Piaţa Muncii din România va fi deschisă tuturor specialiştilor din domeniu şi va avea că scop îmbunătăţirea situaţiei economice şi sociale a femeilor. Deschiderea Doamnei Ministru, Aurelia Cristea, şi dorinţa de implicare în reţea, ne demonstrează faptul că putem conta pe intervenţia instituţiilor statului în susţinerea şi promovarea femeilor din România”, a declarat Anca Ştefan, Preşedintele Asociaţiei React.

“Am remarcat în cadrul acestei  întâlniri mai multe proiecte de economie socială sustenabile, care continuă să genereze locuri de muncă și după încheierea finanțării europene. Sunt sigură că și proiectul “Anotimpuri la borcan”, prin care sute de gospodine sunt ajutate să-și valorifice produse create după rețete tradiționale, va avea același succes. Sunt impresionată de dedicația și energia cu care Asociația React răspunde unor nevoi ale comunității. În ceea ce privește proiectele legate de egalitatea de șanse, Asociația React are toată susținerea mea, și, mai mult decât atât, voi organiza o întâlnire de lucru la care doresc să o invit și pe colega mea, Ioana Cazacu, secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați din Cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice”, a declarat Aurelia Cristea, Ministrul delegat pentru Dialog Social.

În următoarea perioadă va fi demarat procesul de înfiinţare propriu-zisă a reţelei şi de atragere a organizaţiilor şi persoanelor interesate să susţină promovarea egalităţii de şanse a femeilor pe piaţa muncii din România.

Secretariatul reţelei va fi asigurat de Asociaţia React, în parteneriat cu Ministrul delegat pentru Dialog Social.

Date contact Asociaţia React: Andreea Rotaru, andreea.rotaru@asociatiareact.ro, 0723 212 249

***

Despre Asociația React: Asociația React este o organizație neguvernamentală, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societății civile prin proiecte ample, durabile, cu impact în comunitățile vizate. Organizația activează în patru domenii: sănătate publică, educație, dezvoltare comunitară și economie socială, are 5 sucursale în care lucrează mai mult de 50 de angajați și peste 200 de voluntari. Până în prezent, Asociația React a obţinut 13 premii de excelență – naționale și internaționale și a contribuit la salvarea a mai mult de 150.000 de vieți omeneşti.    www.asociatiareact.ro

Pentru informaţii suplimentare, sunteţi rugaţi să o contactaţi pe Andreea Rotaru, manager de comunicare în cadrul Asociaţiei React, telefon 0723212249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.

Descarca document word Ministrul delegat pentru Dialog Social şi Asociaţia React pun bazele Reţelei Naţionale pentru Promovarea Egalităţii de Şanse a Femeilor pe Piaţa Muncii