O_SANSA_VIATA_960X400_F

 O sansa pentru viata este cel mai amplu program national de donare de sange. In cadrul acestuia, publicul este informat cu privire la nevoia reala de sange pentru transfuzii din spitale si este incurajat sa doneze sange periodic.

Prin acest proiect, ne-am propus sa crestem numarul donatorilor de sange din Romania si sa imbunatatim stocurile sanguine nationale.

Problema identificata
In Romania, doar 1,7% din populatia adulta doneaza sange, fata de 66% in Austria sau 52% in Franta. Mai mult, durata maxima de stocare a eritrocitelor este de 35 de zile iar anumite preparate sangvine se realizeaza numai din sangele recoltat de la donatori fideli. In aceste conditii, exista o nevoie continua si in crestere atat de sange si de preparate sangvine, cat si de donatori fideli. Centrul de Transfuzii Bucuresti, locul in care lunar doneaza aproximativ 5.000 de persoane, era nerenovat de la infiintare (1952).

Solutia noastra

 • Organizarea de campanii media de informare si educare a populatiei cu privire la nevoia refacerii stocurilor de sange si de produse sanguine sigure si punerea la dispozitia potentialilor donatori a unui site (www.pentruviata.com) cu informatii utile despre donarea de sange.
 • Campaniile mobile de recoltare sangvina au fost o alta modalitate importanta de a atrage noi donatori. Organizarea de sesiuni de donare la sediile companiilor, institutiilor si universitatilor, unde donatorii lucreaza/invata si rapiditatea cu care se desfasura procesul de donare, a convins mii de romani sa devina donatori, acestia revenind de trei ori pe an in caravanele noastre. Sesiuni de donare mobila au fost organizate si in spatii publice sau in cadrul unor evenimente
 • Renovarea si dotarea Centrului de Transfuzii Bucuresti, principalul furnizor de sange al spitalelor din bucurestene.


Rezultate

 • Am salvat 200.000 de vieti omenesti si am determinat mai mult de 146.000 de persoane sa doneze sange
 • Am crescut cu 8% numarul donatorilor de sange la nivel national si cu 15% numarul donatorilor din Bucuresti.
 • Am organizat anual peste 60 campanii mobile de recoltare sangvina.
 • Am organizat o campanie nationala de informare a medicilor de familie despre donarea de sange
 • Am realizat un studiu national privind “Motivatia si comportamentul donatorilor de sange tineri
 • Am donat o ambulanta a Centrului de Transfuzii Bucuresti, fapt care a crescut cu 30% timpul de raspuns in caz de urgente transfuzionale
 • In iulie 2015 a fost finalizata renovarea, dotarea si modernizarea circuitului donatorilor din 8 centre de transfuzii din tara: Bucuresti, Buzau, Cluj Napoca, Giurgiu, Iasi, Slatina, Suceava si Targu Jiu.
 • Am convins zeci de companii, institutii si universitati sa se inscrie in programul O sansa pentru viata si sa sprijine accesul angajatilor/studentilor lor la donare prin punerea la dispozitia organizatorilor a unor spatii si acordarea de facilitati pentru donatori.

www.pentruviata.com

“Donarea de sange este un exemplu de altruism si umanitate. Ce poate fi mai uman decat un tanar care doneaza sangele sau unui necunoascut? Majoritatea acestor tineri donatori vin si revin la Centrul de Transfuzii datorita voua – Asociatia React si Vodafone Romania. Va multumesc pentru ceea ce faceti pentru sistemul transfuzional romanesc si pentru daruirea cu care in fiecare an contribuiti la salvarea de vieti omenesti.”– Dr. Doina Gosa, director Centrul de Transfuzii Bucuresti

Articol preluat de:

 1. [...] manager de comunicare la asociația React. Organizația neguvernamentală derulează programul „O șansă pentru viață”, în colaborare cu Fundația Vodafone, prin care publicul este informat cu privire la nevoia reală [...]