O_SANSA_VIATA_960X400_F

O sansa pentru viata este cel mai amplu program national de donare de sange derulat pana in prezent in Romania. Implementat de Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania, acesta a fost lansat in luna mai 2008 cu scopul de a imbunatati sistemul transfuzional romanesc.

Programul cuprinde trei componente: campanii media de informare si constientizare cu privire la importanta donarii de sange, campanii mobile de donare de sange si proiecte de renovare si dotare a unitatilor de transfuzii.

Problema identificata

Zeci de pacienti sunt afectati zilnic de lipsa sangelui din centrele de transfuzii. Sanatatea si chiar viata acestora sunt puse in pericol prin amanarea tratamentului sau a interventiilor chirurgicale. Acest lucru se intampla deoarece in Romania doar 1,7% din populatia adulta doneaza sange, fata de 66% in Austria sau 52% in Franta.
Mai mult, produsele sanguine au un termen de valabilitate scazut, iar anumite preparate se realizeaza numai din sangele recoltat de la donatori fideli (cei care doneaza de cel putin doua ori pe an)
O alta problema identificata a fost aceea ca majoritatea centrelor de transfuzii judetene functioneaza in cladiri insalubre, nerenovate, locatii care descurajeaza donatorii si in care siguranta transfuzionala poate fi afectata. De exemplu, Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, locul in care lunar doneaza aproximativ 5.000 de persoane, era nerenovat de la infiintare (1952).

Solutia noastra

 • Organizarea de campanii media de informare si educare a populatiei cu privire la nevoia refacerii stocurilor de sange si de produse sanguine sigure si punerea la dispozitia potentialilor donatori a unui site (www.pentruviata.com) cu informatii utile despre donarea de sange.
 • Campaniile mobile de recoltare sangvina au fost o alta modalitate importanta de a atrage noi donatori. Organizarea de sesiuni de donare la sediile companiilor, institutiilor si universitatilor, unde donatorii lucreaza/invata si rapiditatea cu care se desfasura procesul de donare, a convins mii de romani sa devina donatori, acestia revenind de trei ori pe an in caravanele noastre. Sesiuni de donare mobila au fost organizate si in spatii publice sau in cadrul unor evenimente
 • Renovarea si dotarea centrelor de transfuzie sanguina din tara si transformarea acestora in spatii moderne si sigure, atat pentru donatori cat si pentru personalul medical.


Rezultate

 • Am renovat si / sau dotat cu aparatura moderna 18 centre de transfuzie sanguina, urmand ca in 2017 sa finalizam procesul de renovare al tuturor centrelor din tara prin includerea in program a celorlalte 24 de astfel de institutii
 • Prin renovarea centrelor de transfuzie sanguina am salvat 414.140 de vieți (numar de pacienti beneficiari ai sangelui donat in conditii de siguranta transfuzionala)
 • Am crescut cu 8% numarul donatorilor de sange la nivel national si cu 15% numarul donatorilor din Bucuresti
 • Am organizat anual peste 60 campanii mobile de recoltare sangvina
 • Am organizat o campanie nationala de informare a medicilor de familie despre donarea de sange
 • Am realizat un studiu national privind “Motivatia si comportamentul donatorilor de sange tineri
 • Am donat o ambulanta a Centrului de Transfuzii Bucuresti, fapt care a crescut cu 30% timpul de raspuns in caz de urgente transfuzionale
 • In iulie 2015 a fost finalizata renovarea, dotarea si modernizarea circuitului donatorilor din 8 centre de transfuzii din tara: Bucuresti, Buzau, Cluj Napoca, Giurgiu, Iasi, Slatina, Suceava si Targu Jiu.
 • Am convins zeci de companii, institutii si universitati sa se inscrie in programul O sansa pentru viata si sa sprijine accesul angajatilor/studentilor lor la donare prin punerea la dispozitia organizatorilor a unor spatii si acordarea de facilitati pentru donatori.

www.pentruviata.com

“Donarea de sange este un exemplu de altruism si umanitate. Ce poate fi mai uman decat un tanar care doneaza sangele sau unui necunoascut? Majoritatea acestor tineri donatori vin si revin la Centrul de Transfuzii datorita voua – Asociatia React si Vodafone Romania. Va multumesc pentru ceea ce faceti pentru sistemul transfuzional romanesc si pentru daruirea cu care in fiecare an contribuiti la salvarea de vieti omenesti.”– Dr. Doina Gosa, director Centrul de Transfuzii Bucuresti

Articol preluat de:

 1. […] manager de comunicare la asociația React. Organizația neguvernamentală derulează programul „O șansă pentru viață”, în colaborare cu Fundația Vodafone, prin care publicul este informat cu privire la nevoia reală […]