• 341 de femei din Moldova sunt pregatite, datorita S.A.F.I.R. Nord Est, sa ofere servicii profesioniste de ingrijire la domiciliu
  • Proiectul, implementat de Asociatia React, si-a propus sa sustina femeile care vor sa se dezvolte profesional si sa ofere varstnicilor sansa unei batraneti linistite
  • Aproape 200 de formatori de opinie au participat la 6 sesiuni de promovare a sanselor egale pe piata muncii, organizate prin proiect

Piatra Neamt, 07 decembrie 2015 – 341 de femei din orasele Bicaz, Piatra Neamt, Roman si Targu Neamt au primit sansa unei recalificari profesionale, intr-un domeniu tot mai cautat – acela al ingrijirii la domiciliu, datorita proiectului „Scoala de antreprenoriat pentru femei cu initiative responsabile” – S.A.F.I.R. Nord Est, implementat de Asociatia React. Calificarea obtinuta prin proiect este recunoscuta de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstince si de Ministerul Educatiei Nationale . De acum, varstnicii moldoveni care isi doresc un ingrijitor profesionist si copiii acestora, care vor sa-si stie parintii in siguranta si bine ingrijiti, vor putea apela la ingrijitoarele formate prin S.A.F.I.R.

Proiectul a urmarit si cresterea numarului de initiative antreprenoriale feminine. In acest sens, 25 dintre cursante, care au dovedit interes si abilitati pentru a porni pe cont propriu, au fost invatate cum sa demareze si cum sa-si dezvolte propria afacere, in cadrul unor cursuri de antreprenoriat.

Pentru a asigura continuitatea proiectului si pentru a creste sansele de angajare ale celor 341 de femei, Asociatia React a infiintat si o retea a profesionistelor in ingrijire la domiciliu. Reteaua, sustinuta de o platforma online, intermediaza cererea si oferta din domeniu, oferind posibilitatea de a identifica angajatorul sau ingrijitoarea potrivita, dupa criterii prestabilite.

Prin toate aceste masuri, Asociatia React a urmarit sa asigure o mai buna insertie a femeilor pe piata muncii si accesul acestora la locuri de munca mai bine platite, care sa le ofere stabilitate profesionala. Acesta a fost, de altfel, si scopul celor sase  sesiuni de promovare a sanselor egale pe piata muncii. 182 de persoane, membri ai societatii civile si ai mass-media – formatori de opinie la nivel local, au fost incurajati, in cadrul acestor intalniri, sa promoveze masurile care intaresc respectarea accesului egal la ocupare si la construirea unei cariere.

 „Prin proiectul S.A.F.I.R. Nord Est am oferit sansa dezvoltarii personale si profesionale pentru mai bine de 300 de femei vulnerabile social. Sprijinul nostru pentru absolventele cursurilor nu se opreste aici: prin constituirea retelei femeilor profesioniste in ingrijirea batranilor la domiciliu, le vom ajuta sa se angajeze sau sa isi deschida propria afacere. Avem incredere ca multe dintre cursante vor deveni modele in comunitatea lor si membri activi ai societatii”, a declarat Anca Stefan, Presedinte Asociatia React.

Proiectul „Sansa unei vieti mai bune pentru femeile din regiunea Nord Est”, implementat si comunicat sub denumirea „Scoala de antreprenoriat pentru femei cu initiative responsabile” (S.A.F.I.R.) Nord Est este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in Oameni!

Pentru informatii suplimentare despre proiect, va rugam sa o contactati pe Gabriela Hartan, responsabil comunicare in cadrul Asociatiei React, telefon 0732 222 315, e-mail gabriela.hartan@asociatiareact.ro.