• Siropurile din plante sunt o sursa de sanatate si de venituri pentru Mioara Panait, in comuna Izvoarele, judetul Prahova
  • Proiectul „Anotimpuri la borcan”, implementat de Asociatia React, urmareste dezvoltarea zonelor rurale prin pregatirea femeilor pentru piata muncii si incurajarea initiativelor antreprenoriale
  • 106 femei urmeaza, in prezent, cursurile de calificare in productia conservelor din fructe si legume si de antreprenoriat organizate prin „Anotimpuri la borcan”

Bucuresti, 27 august 2015 Buna cunoscatoare a plantelor si a proprietatilor acestora, Mioara Panait (58 de ani) isi doreste sa deschida o mica afacere prin care sa comercializeze siropurile si dulceturile preparate de ea, dupa retete locale, traditionale. Mioara locuieste in comuna Izvoarele, judetul Prahova, si este una dintre cele 458 de femei calificate in prepararea conservelor din fructe si legume, datorita proiectului „Anotimpuri la borcan”, implementat de Asociatia React.

Mioara s-a inscris la cursurile de lucrator in productia conservelor, de competente TIC si de antreprenoriat, dorindu-si sa fie la curent cu metodele actuale de promovare si de vanzare a produselor si sa afle cele mai noi si mai eficiente procedee de conservare a fructelor si legumelor. Asa a aflat, de exemplu, despre metoda pasteurizarii. „Inainte nu raceam borcanele rapid, cum am invatat la cursuri. Le lasam sub o patura, cum faceau batranii, dar prin pasteurizare se evita fermentarea si dezvoltarea microbilor”, a povestit Mioara.

De cand vine primavara pana toamna, Mioara profita de bogatia zonei de munte si   incearca sa valorizeze toate plantele pe care le are la indemana. „Caut sa fac din toate cate ceva, fiecare planta are beneficiile ei. Anul acesta am inceput cu floarea de salcam, din care fac dulceata si sirop, recomandat pentru aciditatea stomacului. Apoi fac sirop de papadie, bun pentru ficat, fiere, stomac, si sirop de cimbrisor, bun pentru caile respiratorii dar si pentru greata”, a declarat Mioara.

Seria de produse benefice si gustoase continua cu siropurile de brad, un leac binecunoscut pentru tuse, de patlagina, macese si catina, siropuri de bujor de munte si busuioc de munte, cel de sanziene sau dragaica, de asemenea bun pentru plamani si sirop de salvie, un leac pentru digestie.

In ceea ce priveste dulceturile, pe langa cea de floare de salcam, Mioara mai prepara si dulceata de trandafir roz si alb, dulceata de nuci verzi si prune verzi cu nuca sau alune de padure, dulceata de cirese si de dude. De asemenea, o dulceata foarte apreciata, pe care o poate produce in cantitati mari, este cea de ardei iute, recomandata pentru aperitive, vanat sau pizza.

Pentru a nu altera proprietatile curative ale plantelor, Mioara nu foloseste conservanti si evita, pe cat posibil, zaharul. „Eu lucrez dupa retete batranesti, care se cauta. In primul rand, nu folosesc conservanti, prefer sa adaug cate o feliuta de lamaie. Apoi, folosesc zaharul numai la siropurile care stau mai multa vreme in stoc, pe celelalte le indulcesc cu miere. Pentru miros, pun frunze de drusaim, planta care se foloseste de pe timpuri la dulceata. Si mai e si busuiocul japonez, care la anumite dulceturi da o aroma deosebita. Nu folosesc la toate dulceturile aceste plante, cele care au arome proprii puternice nu necesita adaosuri”, a explicat aceasta.

Peste 560 de femei vor fi pregatite, pana la finalizarea proiectului, in meseria de lucrator in productia conservelor din fructe si legume si vor primi sprijin pentru demararea propriilor afaceri. In acest sens, Asociatia React va infiinta, in localitatile in care cursantele au manifestat cel mai mare interes pentru lansarea in afaceri, trei bucatarii comunitare, complet dotate si avizate igienico-sanitar.

„Ocupare si antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud Muntenia, implementat si comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste ȋn oameni!