•   Proiectul „Anotimpuri la borcan – regiunea Centru” a pus la dispozitia comunitatilor rurale trei bucatarii moderne, utilate pentru productia conservelor din fructe si legume  
•   441 de femei din mediul rural al judetelor Alba, Brasov, Mures, Covasna, Harghita si Sibiu s-au calificat in meseria de lucrator in domeniul conservelor din legume si fructe
•  Femeile au, acum, posibilitatea sa isi deschida propriile afaceri iar orasenii pot cumpara produsele pregatite de ele in bucatarii moderne  

Sibiu, 5 noiembrie 2015 – Incepand de astazi, comunitatile rurale din centrul tarii au 441 de bucatarese specializate in conservarea fructelor si a legumelor pentru consum public si trei bucatarii in care femeile pot sa-si pregateasca produsele in conditii de igiena, cu echipamente moderne.

Cele trei bucatarii infiintate si dotate prin proiect se afla in comunele Dragus (judetul Brasov), Arpasu de Jos (satul Nou Roman) si Malancrav (judetul Sibiu). Ele apartin de cele trei Centre comunitare create de Asociatia React in aceleasi localitati, cu scopul de a sutine, in continuarea, comunitatile rurale. Astfel, pe langa asigurarea spatiului avizat si sigur de preparare a conservelor, Centrele comunitare ofera suport in procesul de infiintare si de organizare a afacerilor locale.

Centrele comunitare, bucatariile si cele 441 de femei formate in meseria de lucrator in industria conservelor sunt rezultatele principale ale proiectului „Anotimpuri la borcan – regiunea Centru”, implementat din aprilie 2014 pana in prezent. Toate aceste femei au obtinut un certificat recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstince si de Ministerul Educatiei, care le atesta pregatirea profesionala. In completarea acestei calificari, femeile au urmat si cursuri gratuite de competente antreprenoriale, in cadrul carora au fost pregatite pentru demararea propriilor afaceri.

„Prin «Anotimpuri la borcan – regiunea Centru» le-am ajutat pe femeile din mediul rural sa valorifice o ocupatie cu traditie si le-am oferit instrumentele necesare pentru a o transforma intr-o sursa de bani. Pe de alta parte, am dorit sa crestem productia de produse romanesti, pregatite la sat dupa retete autentice, pe care consumatorii din orase sa le cumpere cu incredere. Prin tot ceea ce am realizat am urmarit, de fapt, dezvoltarea economia locale a zonelor rurale din regiunea Centru”, a declarat Anca Stefan, presedinte Asociatia React.

„Ocupare si antreprenoriat rural in regiunea Centru” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunea Centru, implementat si comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan – regiunea Centru” si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni!