Bucuresti – Vodafone Romania si Asociatia REACT, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, Institutul National de Hematologie si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, anunta lansarea celui mai amplu program national de donare de sange, „O sansa pentru viata”.Programul isi propune sa stimuleze donarea de sange in Romania, pentru a raspunde nevoii acute si in crestere de sange din spitalele romanesti. Astfel, programul cuprinde 4 sesiuni nationale de recoltare sangvina si o campanie de promovare a importantei donarii de sange pentru salvarea de vieti.

“Prin programul “O sansa pentru viata”, Vodafone Romania este alaturi de Asociatia REACT si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania intr-o mare provocare, aceea de a convinge cat mai multi romani sa doneze sange. Aceasta campanie completeaza actiunile pe care compania noastra le sustine, alaturi de SMURD, Salvamont si Salvamar, in cadrul programului “Parteneriat pentru viata”, una dintre cele mai valoroase initiative de responsabilitate corporativa  ale Vodafone Romania, pentru a raspunde necesitatilor comunitatii, aflate in situatii dificile. Campania “O sansa pentru viata” este o noua initiativa prin care ne-am propus sa continuam sustinerea proiectelor de sanatate”, a spus Liliana Solomon, Chief Executive Officer, Vodafone Romania.

„Majoritatea romanilor nu doneaza sange. Dintre cei care o fac, cei mai multi isi ajuta o ruda in suferinta. Constientizarea nevoii de sange se realizeaza, in majoritatea cazurilor, in momentul reducerii tragediei la propria persoana. Un program national de donare care sa imbunatateasca stocurile de sange din centrele de  transfuzii din tara este, in primul rand, o sansa pentru viata”, a spus dr. Anca Stefan, Presedinte Executiv Asociatia REACT.

Campania nationala de donare de sange urmareste atragerea si fidelizarea donatorilor, in special din randul studentilor si se va desfasura in mai multe etape pe parcursul acestui an, in 13 centre universitare din tara: Bucuresti, Arad, Bacau, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Petrosani, Timisoara, Targu Jiu, Targu-Mures, Resita, si Sibiu.

Prima sesiune de recoltare sangvina se desfasoara in perioada 12 – 16 mai 2008, in toate orasele incluse in program. Cei care doresc sa doneze o pot face  in centrele mobile amplasate la  Universitatea Politehnica Bucuresti (Cladirea Rectorat, Hol central), Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Petrosani si Centrele de Transfuzie Sangvina din celelalte 10 orase participante in program.*

Recoltarea sangvina are loc in fiecare zi, de luni pana vineri, intre orele 8.30 – 12.30 si se face de catre personal specializat, medici si asistente de la centrele de transfuzii locale. Conform legislatiei in vigoare, persoanele care doneaza sange beneficiaza de un set de analize gratuite si primesc tichete de masa in valoare de 54,6 RON, la care se adauga 1 zi libera (in cazul angajatilor cu carte de munca).

In Romania, sub 2% din populatie doneaza sange, in timp ce la nivelul Uniunii Europene, acest procent  este de aproximativ 5%. Desi numarul unitatilor de sange donate a crescut usor in 2007 fata de 2006, doar 66% din totalul cererilor lansate de spitalele din Romania anul trecut au putut fi acoperite. In Romania, cea mai mare nevoie de transfuzii de sange se inregistreaza la Spitalul Fundeni si Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, lista fiind completata de Spitalele Universitare din Cluj-Napoca, Iasi,  Craiova, Targu-Mures,Timisoara si Constanta.

Vodafone Romania, divizie a Vodafone Group Plc., avea 8.807.859 de clienti, la 31 decembrie 2007. Vodafone este cel mai mare grup international de comunicatii mobile, cu divizii in 25 de tari de pe 5 continente si cu 252,3 de milioane de clienti, la care se adauga alte 40 de retele partenere.

Asociatia REACT este o organizatie neguvernamentala orientata catre proiecte sociale si pentru tineri in special. Prin programele pe care le desfasoara, organizatia vizeaza trei domenii: sanatate publica, educatie si mediu. Asociatia are la baza studenti si absolventi in medicina, jurnalism, informatica, filozofie, care cred si actioneaza in sensul dezvoltarii spiritului societatii civile.

 ***

Donarea de sange se poate face in:

 • Bucuresti: Universitatea Politehnica, Cladirea Rectorat, Hol central, Splaiul Independentei Nr 313
 • Arad: Centrul de Transfuzie Sangvina ARAD, Str. Spitalului Nr. 2-4, Tel: 0257/ 270.597
 • Bacau: Centrul de Transfuzie Sangvina BACAU, Str. Marasesti Nr. 22, Tel: 0234/535.769
 • Cluj-Napoca: Centrul de Transfuzie Sangvina CLUJ-NAPOCA, Str. N. Balcescu Nr. 18, Tel: 0264/592.882
 • Craiova: Centrul de Transfuzie Sangvina CRAIOVA, Str. M. Antonescu Nr. 60, Tel : 0251/418.171
 • Iasi: Centrul de Transfuzie Sangvina IASI, Str. N. Balcescu Nr. 21, Tel: 023 2/224.371
 • Constanta: Centrul de Transfuzie Sangvina CONSTANTA, Str. N. lorga Nr. 85, Tel: 0241/520.711
 • Timisoara: Universitatea de Vest, Hol central, Bd Vasile Parvan Nr 4
 • Petrosani: Universitatea Petrosani, Str. Universitatii Nr. 20
 • Targu Mures: Centrul de Transfuzie Sangvina TARGU-MURES, Str. Nolter Karoly Nr. 2, Tel: 0265/214.507
 • Resita: Centrul de Transfuzie Sangvina RESITA, Str. I.L. Caragiale, Nr. 1, Tel: 0255/213 587
 • Targu Jiu: Centrul de Transfuzie Sangvina TARGU JIU, Str. 22 Decembrie nr. 22 bis, Tel: 0253/244.731
 • Sibiu: Centrul de Transfuzie Sangvina SIBIU, Bdul. Corneliu Coposu, Nr 2-4, Tel: 0269 431583  /  0269 235156

Conditiile care trebuie indeplinite de donatori:

 • varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani
 • greutate – minim 58 kg femeile si 60 kg barbatii
 • tensiune arteriala sistolica intre 11 si 18 mmHg
 • sa nu fi avut sau sa nu aiba urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), HIV, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, dioptrii  peste +/- 4, anemie, gripa.

Descarca document word Vodafone Romania si Asociatia React anunta „O sansa pentru viata”, cel mai amplu program national de donare de sange